leskist bijen

Leskist bijen van Stichting Bei        nieuw bij CultuurSpot

Stichting Bei heeft speciaal voor het basisonderwijs in onze Gemeente leskisten over bijen gemaakt die u gratis kunt lenen. Het zijn heel interessante kisten geworden en geeft d.m.v. materialen en een handleiding duidelijk weer wat bijen voor de natuur en ook voor ons betekenen. De leskist wordt niet uitgeleend buiten de Gemeente Drimmelen.

Waarom een leskist bijen?

80 % van ons plantaardig voedsel is afhankelijk van bijen. De totale wereldwijde voedselvoorziening is voor 35% afhankelijk van bijen! Voor het groeien van bijvoorbeeld een appel moet het stuifmeel (mannelijk zaad) van de ene bloem op de stempel (het vrouwelijke gedeelte) van de andere bloem zien te komen. Honingbijen vormen naast alle wilde bijen een zeer belangrijke bron van bestuivers omdat ze goed door mensen te houden zijn en omdat ze met vele bij elkaar leven,  dus heel veel bloemen in een korte tijd kunnen bestuiven. Dit geldt ook voor planten zoals bijvoorbeeld sla, witlof, worteltjes enzovoort, zonder bestuiving, geen zaadvorming en valt er dus niets te zaaien.

Dieren eten als krachtvoer planten en kruiden, ook hiervoor zijn bijen nodig, dus voor de productie van vlees kan men niet zonder bijen.

Het gaat niet goed met de bijen, elk jaar overleven vele bijenvolken de winter niet. Ook wilde bijen en hommels gaan in soort en aantal flink achteruit. Reden dus om de alarmbellen te laten rinkelen.

Er zijn enkele oorzaken bekend die bijdragen aan de bijensterfte.

Achteruitgang van de biodiversiteit, hieronder verstaan we voornamelijk het verdwijnen van bloemen, bomen en planten, dus het eten van de bijen. Daarnaast het gebruik van landbouwgif, maar ook door particulieren. Ook de monocultuur ( grote velden met hetzelfde gewas ) is debet hieraan. Tegenwoordig is er in een stad meer variatie aan planten dan op het platte land. En als laatste de varroamijt. Dit is een parasiet die sinds begin jaren tachtig in alle bijenvolken voorkomt en de volken verzwakt, tenzij de imker ze bestrijd.

Wat kan je zelf doen om het leven van de bijen te verbeteren?

-plant bloemenbollen, bomen of struiken.

-zaai bloemen en kruiden.

-gebruik geen vergif in je tuin.

-laat rommelige hoekjes in je tuin waar ook wilde bijtjes en hommels een nestje kunnen maken.

 

Ook door veel voorlichting te geven kunnen we misschien erger zien te voorkomen. Stichting Bei maakte de leskist en u als leerkracht kan er in de klas mee aan de slag.

Hoe gebruik je de leskist ?

De kist is als een echte bijenkast gemaakt, zoals de drie raampjes hangen zo is natuurlijk heel de kast. De lesstof is zowel digitaal als op usb stick. De docent bepaalt wat er vertelt wordt omdat het voor de onderbouw waarschijnlijk anders zal zijn dan voor de bovenbouw. Op de usb stick staan ook nog twee filmpjes welke een duidelijk verhaal vertellen over het bijen leven.

Als u deze filmpjes bekijkt kunt u zich verder verdiepen in het bijgeleverde lesmateriaal “Het bijenvolk” Hieruit kunt u vertellen wat voor de groep geschikt is.

Op de lijst “inhoud leskist bijen” staan alle onderdelen genummerd op. Op de lijst “beschrijving inhoud leskist” staan voor alle onderdelen een korte beschrijving.


Voor meer informatie  www.stichtingbei.nl

Als u deze leskist wilt lenen dan kunt u terecht bij CultuurSpot 06-10573215 of stuur een mail naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

 

© 2020 - CultuurSpot Drimmelen. Hosting en ontwikkeling door Bandhosting - Webhosting & Sitemanagement.