Jet Jan jong in 1910

LESPROJECT VOOR BASISSCHOLEN IN DRIMMELEN

Leven in de tijd van Ot en Sien: dit thema komt op iedere basisschool aan bod. Maar waarom zou je het leven honderd jaar geleden uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf?

Hier was CultuurSpot het helemaal mee eens en samen met Erfgoed Brabant en de Heemkundekringen is een drimmelense versie van Op stap met Jet en Jan, jong in 1910 ontwikkeld.

Inmiddels is het een echt Drimmelens project geworden en bijna alle groepen 5 van de basisscholen doen aan dit lesproject mee. Het enthousiasme is erg groot, leerkrachten vinden het een geweldig project en de leerlingen genieten ervan.

Op stap met Jet en Jan, jong in 1910 geeft leerlingen uit groep 5 van de basisschool een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in Made, Terheijden, Wagenberg, Hooge- en Lage Zwaluwe. Het verhaal rond Jet en Jan vormt de rode draad in dit project. In de voorbereidingslessen op school maken de kinderen kennis met hun leeftijdsgenootjes uit 1910. De leerkracht leest voor over Jet en Jan en laat de leerlingen allerlei opdrachten doen om het verleden tot leven te brengen. Zo hangen ze oude foto's op een tijdbalk en tekenen ze de kleren van Jet en Jan op aankleedpoppen.

Maar de geschiedenis van de eigen omgeving wordt pas echt tastbaar als de leerlingen in de klas voorwerpen krijgen die ze herkennen uit het verhaal, zoals een koffiemolen en een wasteil met wasbord. Hiermee gaan ze een activiteitencircuit doen. Op het programma staan o.a. koffie malen, bikkelen, sop kloppen en de was doen. Doordat leerlingen zelf aan de slag gaan met concrete voorwerpen komt het verleden heel dichtbij.

In de verwerkingslessen horen de kinderen het tweede deel van het verhaal, waarin Jet een gulden vindt. Hoe het verhaal afloopt en wat Jet met de gulden gaat doen mogen de leerlingen met behulp van allerlei opdrachten zelf bedenken.

Inmiddels is gebleken dat het project na zoveel jaren een opfrisbeurt nodig had. Het project sloot niet meer zo aan bij de lesmethoden en daarom heeft Erfgoed Brabant het verhaal onder handen genomen, ook zijn onderdelen verwijderd die niet zo populair waren bij het onderwijs. Het activiteitencircuit is van opzet hetzelfde gebleven. Wij hopen dat de vernieuwde leskoffers toekomstproof zijn en aansluiten bij de te behandelen lesstof.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CultuurSpot of Erfgoed Brabant.
E-mail: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken www.cultuurspot.nl of
Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken www.erfgoedbrabant.nl

Rooster 2016-2017

bs Den Duin
28-9-2016 tot 19-10-2016
bs de lage weide
29-3-2017 tot 19-4-2017
bs de Elsenhof

5-4-2017 tot 26-4-2017

bs de Zonzeel
10-5-2017 tot 31-5-2017
bs de Schittering
17-5-2017 tot 7-6-2017
bs de Grineden
7-6-2017 tot 28-6-2017


 

© 2020 - CultuurSpot Drimmelen. Hosting en ontwikkeling door Bandhosting - Webhosting & Sitemanagement.