Elektruck

De Elektruck is een 12 meter lange, 30 jaar oude stadsbus die door kunstenaar Roel van de Laar en geluidstechnicus Bas Rombouts is omgebouwd tot een high-tech mobiele digitale muziek werkplaats, hiermee bieden wij sinds 2008 een gevarieerd programma op verschillende niveaus voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het doel van de Elektruck is om leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met de mogelijkheden van digitale muziek- en computertechniek. Tegenwoordig worden er bijna geen muziekproducties meer gemaakt waar geen computer aan te pas is gekomen. En aangezien iedereen een computer thuis heeft staan is het heel interessant om eens te zien hoe zo’n productie in zijn werk gaat. Een bezoekje van de Elektruck is een uitgelezen kans om hier op een laagdrempelige manier mee kennis te maken.


In de Elektruck is plaats voor 16 leerlingen die twee aan twee kunnen plaatsnemen aan een werkplek uitgerust met een computer en een midi keyboard. Met dit keyboard kunnen ze tal van ‘virtuele’ instrumenten in de computer bespelen. Verder is iedere werkplek uitgerust met 2 koptelefoons en een microfoon. De workshops beginnen met een klassikale uitleg. Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes van twee aan de slag terwijl er twee workshopleiders rondlopen om hulp te bieden. De workshops worden afgesloten door samen naar alle resultaten te luisteren en alle eindresultaten worden op de website www.elektruck.nl gezet, waar iedereen ze kan downloaden.


De Elektruck biedt de volgende workshops :

Re-mixen
De leerlingen analyseren een bestaand nummer en gaan daar een eigen bewerking van maken.
Ze leren er in knippen en plakken, ze leren er samples aan toevoegen, een instrument bij inspelen middels het midi keyboard, en als klap op de vuurpijl leren ze hoe ze verschillende geluidseffecten aan hun remix kunnen toevoegen.

Ring-Tones
Bij deze workshop gaan de leerlingen een eigen ringtone maken. Ze leren hoe ze hun eigen stem moeten opnemen die als basis voor de ringtone zal dienen. Voor de meeste leerlingen geld dat ze niet graag hun eigen stem horen, of dat ze het voor schut vinden om in de microfoon te praten. Omdat de leerlingen leren hoe ze de eigen stem middels allerlei effecten kunnen vervormen is deze drempel echter snel genomen.

Hoorspel
Bij deze workshop zijn er verschillende mogelijkheden. Er kan gewerkt worden met een eigen geschreven verhaaltje, er kan gewerkt worden aan een klassikaal hoorspel of er kan een opdracht vanuit de Elektruck gebruikt worden om van een paar zinnen zoveel mogelijk tekst te verruilen voor geluiden.

Tagtool (nieuw)
Als aanvulling op de muzikale workshops biedt de Elektruck sinds dit jaar ook de Tagtool workshop aan waarmee leerlingen kennis maken met het creëren van live animaties. Doormiddel van een teken tablet word er getekend in de computer waarna de tekening d.m.v. een game controller bewogen kan worden. Eén leerling tekent, de ander animeert. Voor deze workshop zijn de werkplekken uitgerust met een computer, teken-tablet, game-controller en de tag-tool controller.


Stichting Elektruck

Onderwijsbevoegdheid Nee
Bedrijfsactiviteiten Mobiele muziekworkshops
Adres Vierbanse Gantel 21
Postcode 5032 CK
Plaats Tilburg
Telefoonnummer 0624473612
Website www.elektruck.nl
<< terug

Leeftijdsgroep

Groep 6
Groep 7
Groep 8
VMBO leerjaar 1-2
VMBO leerjaar 3-4
HAVO leerjaar 1-2
HAVO leerjaar 3-5
VWO/Gymnasium leerjaar 1-2

Ruimte

op locatie

Discipline

Beeldende kunst

Kosten

vanaf € 400,-

Maximaal aantal leerlingen

max. 16 leerlingen per workshop

Tijdsinvestering

50 min. per workshop

Benodigde materialen

geen


© 2020 - CultuurSpot Drimmelen. Hosting en ontwikkeling door Bandhosting - Webhosting & Sitemanagement.